Saturday, August 7, 2010

Aura Wanita Malaysia

Me..a real flabbergasted momma ..
There's this lad. One of many,   I picked him coz he's the smartest looking compared to the rest.  And he's from across the sea.  Well.. sure can interpret what I mean,. This one keeps on messaging me. And the despicable part is that the act is done throu my FB inbox. He really adds the amounting figure and heaven knows how I hate opening the inbox, alwez feel threatened by the amount which keeps on amounting no matter how frequent you delete'em.  A real menacing fact to face everyday. And to this lad,   I told him to call a halt to his pursuing.  And this lad's favourite remark that's really annoying is,
 Mba kuingin mengenalimu lebih dalam, hatiku tersentuh sekali dengan mba yg begitu enak kupandang. Enak?
 What am I to him?   What kind of expression is that?  Do I look like  Nasi Lemak Sambal Sotong Kering to him?  That is torturous enough. Real excruciating..damn!  Especially when it's a citation  from someone as childlike as him. He's scantily over 24! Why youngsters from that region loves blathering weird remarks like that and at the same time revealing the naive trait in their personality.  Perhaps not all, but still it ain't modest to keep on approaching someone older with remark like that.  Ain't that so?
So tak tahan, I fikir biar I settle this once and for all.
"Lad..you're fit to be my son, quit what you are doing now.  Tak manis dan mba rasa tak selesa. Quit sending me love poems too for it's really bothering dan tak manis utk kanak-kanak seusiamu."
"Sy justeru bukan kanak-kanak spt yg mba katakan."
"Awak muda sangat nak, nk bercinta ke haper niih?  Eii..solatlah selalu dear."
"Sy mang tak pernah tinggal solat.  Tapi sy ske gaya mba gitu.  Sangat personaliti." Aiikk..bahasa pertuturan amende tuuh..dalam hatiku saja.
"Sy lihat byk skali novel mba.  Mba sgt hebat di mata saye."
"Sy sudah terangkan yg sy bukan mude lagi nak.  Dan ramai lagi penulis dg novel lebih banyak daripada beta. And I'm much older than you sonny!"
Two day after that.
"Yeah..itu yg sering saya fikirkan.  kerana angka spt tak menyentuh mba."
"What..?"
"Maksud sy, mba punya aura yg begitu hebat skali, di usia ini mba masih kelihatan sangat muda."
Aku terkedu.  Rasa sayu terharu pun ada.  Tapi ikhlas ke. he heh
"Awak suke sy macam mana dik?"
One hour after that.
"Sy sgt menyanjung mba. Sgt minat mba.  Mba sangat hebat di mata sy."

"Yeah..perlu ke mba terima kasih.  Takpe laa terima kasih nak.  Tp slpas ni panggillah bunda ya?"
Di situ bicara kami berakhir.
Disagreed kot!
In a way, it's kinda assuaging.  But at times, I feel like.. such an ungrateful dullard plus lotsa idiot.  Pity that innocent boy.
Then recently, I received another message from him.  With another love poem attached to it.  For the first time I really sifted tru his poem and grow to love every verses.  God he's such a poet laureate! It was a beautiful poem and how I wish I can turn myself to be  a sweet seventeen so that I could respond freely to such  lovely rhymes. Respond to him too   ;)
Below, there's a note.  I felt a quiver running thru my spine reading it.
"Mba, kite terpisah lautan yg bukan kecil utk ku renangi.  Salahkah jika sy brperasaan spt itu pd mba krn bukannya sy akan sbrangi ke sana buat menganggu atau mndekati hidup mba. Bisakan bercinta begini.  tiada yg rugi dan tiada satu apa yg bisa trjejas.  ianya indah mba, perasaan itu mang indah jika saja mba mau menelusurnya."
I didn't reply.  But I wish I cud paste the poem in my FB for it's a divine beauty  but via other's FB that poem cud easily catch his eyes regardless of the fact that I   have already removed him from my list. 
Dan satu message kuterima dpd dia baru2 ini dan katanya..dan ini I rasa harus I sampaikan pada seluruh wanita di Malaysia.
"Hairan ya mba, sy lihat banyak wanita Malaysia lambat tua.Masih kelihatan muda dilanjut usia mereka."  Satu penghargaan niih.
Yg ini sy replied.
"Sude begitu lanjutkah usia mba padmu dik?"
Mesej balasnya. At night on the same date.
"Owh tak mba.  Jangan salah faham.  Itu sy tujukan pd wanita2 di Malaysia.  Bukan mba.  Mba lain.  Sgt istimewa di hati sy."
Sekarang sy termangu.
Oh yeahh..?  Kalau bukan wanita Malaysia..saya ni wanita apa?  See?  A slight error in your remark already interpreted a funny picture.  So teoriku, dia ni mesti hanya belajar dipesantren.
So I did some search..Giler2 aku cari nama dia.. Look what I found!
Goodness, he's a grad fr.  Universitas Gajah Mada..Dumbstricken that was my condition.
Tp tak taulaa kot dia sj2 tlis.  Byk org buat gitu erkk?

16 comments:

nik said...

wah sis..speechless hahaha..saham makin tinggi tuh.hohoho!

Haiza Najwa said...

Uisshh..daa tntu bkan I sowg..gerenti rmi encounter the same experience. T..I serah slh satu poem dia utk you tgok..Very beautiful Nik. Sblom tuuh I tk bce..msuk jew message I deleted. Yg last tu I bce trpegon sgt. Kesal tak tau camner bait yg dlu2 tuuh. You kan taw I ni peminat tegar puisi.

aslinahali said...

fuh ! macam tak caya pun ada gak....tapi perkara ni terjadi kat i jugak ...i pelik naper org muda skg minat sgt pada yg mcm2 sebaya kita nih ? ini memang tk di nafi kan terjadi. nak elak tp dia dtg jugak . dugaaaaannnn....heheehkkk
dah semesti nya i terpaksa tolak !

Haiza Najwa said...

that's the right thing to do. Tp tolak jew yg bley..dtg gak mrk. I nasihat bg mrk tu sumer tazkirah tntg bab agama, biar diorg bowhsann..
Tp part yg I nk tekankan tu ialah sbgmane bicara da tntg AURA WANITA.. very sweetkan?

HARIS INDERA said...

ermmm....ilustatik...abstrakstik.. melankolik...ini lah yang payah jika berbicara soal hati dan perasaan... saya tidak memihak pada sesiapa.. tetapi dua dua pihak juga tidak salah dan juga mingkin tidak benar...itu hak masing2...atau sekadar rasa yang singgah setika sahaja diantaranya...masing2 punya hati yang tidak bisa dipaksa....tetapi masing2 juga ada akal fikir...

Haiza Najwa said...

Crush jew tuuh. I da g tau. Aper yg you alami tu hanyalaa crush. Coz kak Haiza tyme skola dlu pown ader crush gakk kat cikgu yg ensem-ensem tuuh. Kann maen bangga lg bler dia asyek point kat kte suh jwb. Sbnernyer bdak laen x brani jwb ha ha ha ha.
Well..mrk bls, crush is for school boys en gals. Dan mrk bkn bebudak yg tak taw bedakan prasan. Jgn pandg hina pd prasan org laen.
Anyway, I'm sure the feeling wud dissolve into thin air as time passes rite? Cume nk nasihat para wanita..jgn terbuai krn mungkin jge kte Haris tuuh, mungkin perasaan tu tdk benar hanya diilusikan syaitan laknatullah pd mereka.Muge mrk ditunjukkan jalan yg hakikat.

aslinahali said...

tp kadang2 tu, diowg ni tk paham2 walau pun byk kali kita tolak.
entah lah kan, apa lah nk jadi ngan dunia skg ni, dah terbalik kut agak nya....i pening ngan satu dua yg perangai mcm tu....tak tau2 nk beza kan antara sebaya mak ngan sebaya bapak....yg girl suka lelaki tua...yg boy suka pompuan tua....kdg2 tu rasa nak jerkah je...tp buat relax sudah...lama lama nt fedup lah diaowg tu....

Haiza Najwa said...

mugkin Aslinah miliki substance maka begitu skali dia mmandang Aslinah?

Dan mrk ini mseh hbungi sy dan lewat puisi mrk trutama yg seorg ini, unik dr yg laen, sy dpt mghayati keindahan prasaan yg dia miliki en I said this oftenly enaf to myself.
Biarlah..
dia sorg pemuisi
jiwanya indah
bahasanya indah..
pasti hatinya juga indah.
Dan satu perkara..dia mmandang sy indah dan bknkah patut sy hargainya?
Lagi pun mrk hanya ingin menyintai, justeru hargailah. Tidak pule kte melayannya, maksud sy biarkan sj. Di satu ketika, mgkin prasaan itu bakal hilang. Nmun slgi mrk suke, skali lg sy kate..biarkan sj. No harm done. Cuma jgn disirami minyak k dlm api, itu saja. Dan mungkin jge mrk bukan menyintai sy, tp penulis pd bku yg mrk bace. Ironiskan? Sebuah fata morgana sy kira.
Come to think of it, sy pernah juga ada crush dgn Chairil Anwar ssdah brkali mghayati pusinya ; aku ingin hidup seribu tahun lg..
a dejavu

PILAH said...

lalalala jalan2 di sini

Haiza Najwa said...

daa tukar namer blog aye..

HASRUL NIZAM said...

salam kak... he3 2 kali sy bukak posy akak ni baru hari ni sy abis baca ha2...

Haiza Najwa said...

Ha ha ha.. Rofl kau yearr dek?
Br jew dpt poem trbaru..Nak down load kat cney..betray amanah org plakk erkk? Tp kalo kte jumper..I'll recite them to you.

rad راد said...

Salam Aidil Fitri. Maafkan saya pada salah dan silap selama berblog ini. Salah dan silap harap di maafkan. Semoga bertambah berkat dan makmur lagi sejahtera di tahun-tahun mendatang. Happy Eid ul Fitri.

Haiza Najwa said...

likewise Rad, sama2 yah?

jiwa lara said...

kagum sangat ok?

Haiza Najwa said...

What do you mean Jiwa lara? Kagum of what? This is basically about the young poets who are not certain with their passion for love poems and sentimental feeling towards the subject they're focalizing in their poems more or less laa..lebih kurang. Terbawa2