Thursday, November 19, 2009

Precious health

Wearing jeans n sweater, one morning I started back my long forgotten practice [If U can call the leisurely walking as jogging]. Finally put myself at the mercy of one iltizam to compose myself back as the usual me. For many many many moons ago, aku mcm nilah. Jogging sambil berangan. Joging sangat takde ler. Ayun langkah, grasp few ideas then balek. Half way back, bought sarapan for me n mum, then smuggle into my room and start knocking giler-giler on the keyboard trying to conclude whatever story yg tergantung.
But that was then. And that sort f practice seems so faraway back in the past
The stimulus that set off back this habit was, 2 days ago, I visited my bro’s place and he shot me with warm query, dah start menulis lom?. I shook my head. “Masih malas!” was my straightforward answer.
But yester morning, as early as the predawn rays, teragak to stimulate the old routine. So there was I, at the hilly track, sluggishly walking like the old nanny. Miserable all of a sudden, at the sign of dark cloud, subsequently followed by slight drizzle.
Aaargh ..never mind, kataku dengan hati cekal. Hujan adalah rahmat dari ALLAH.
So resolutely, I marched further and started mountaineering [ha ha] the ‘not so high’ hill. Tinggi sikit daripada busut jerr.

Far off at the corner, spotted sejoli who were on the same footpath. Except the fact that these two entities walked as if they had to move bit by bit the gigantic rock infront of them so that they could continue moving ahead. Slow giler!

As I brisk-walked past them [hopped to the opposite side] Apa kes.. ? To my awareness, noticed the girl’s left hand sliding initially circling the waist but slowly and subsequently pop.. into the guy’s pocket! What the he..?

Damn..damn.. damn..! At first I decided to back away, menyampah. But then, as my anger subsided.. a mischievous thought penetrated to my head.. ha ha ha..This culprit going to kena..Watch out for my tazkirah!

A bit in awe at first, but emphatically irritated at the manner they behaved, I preached them in a strangled voice..tak tau kenapa jadi gitu pulak, then said bravely,
“Adik berdua, we’re practically the same since we’re both Muslims. Don’t you feel ashamed doing what you just did?” Seriau semacam. Beraninya aku..!

“D belakang saya ada ibu bapa jogging ngan anak2, kalau dia ternampak kan tak elok? Mak bapak, fahamlah tapi anak-anak?”

”Wh..what d’u mean..” she asked in mumbled voice but the male stared straight into my eyes with disbelief.
“Akak ni orang Islam jadi tak salah kan kalau tegur benda tak elok?”
The girl face turned pale. .So did the man. [Muka nmpk matang sket. Entah2 laki orang]
“Meskipun akak cuma pakai preman dan bukan kat balai sekarang, tp tak salah kalau bagi nasihat kan.?” They nodded modestly.
“T..tak salah kak. Terima kaseh..tapi . “ the girl all of a sudden turned to her pair. “Tapi kami orang Thai dan bukan Muslim.” Kalau aku tak silap I saw the sun rose in that man’s face.
Maak.. I was monkeyly stunned [terkejut beruk]

Despite my desperate need to banish myself at that split second, I feigned a smile and joked a bit to control macho punya pasal.
“Ha ha..you caught me..sorilaa dik.” Bengangnya.

“Its alright, most people can barely distinguish between a Malay and Thailand people coz our feature are quite alike, don’t you think so?” I just nodded with bengang.

“Anyway behave yourself next time..Siamese pun tentu ada agama kan..? Mereka mengangguk dan berterima kasih lalu beredar dengan cepat.
Menyesal aku. Eii..bencinya dengan perangai aku yang kaki menyibuk ni..malunyerrrrr..Infact, kat mana-mana pun kalau aku tak suka sesuatu aku akan tegur directly and spontaneously. Nasib baik so far, belum kena maki. Tapi aku pernah tegur sorang tua jgn hisap rokok kerana mungkin ada yang berpenyakit lelah duduk berhampiran. He yelled back frantically, ”Eden pon lolah jugak!” Mak datuk, tau pun lelah, hisap jugak. Eiiii!

Well..back to the two Thais tadi,

As they walked past me, I heard the guy murmuring..
“Kena mengucap balik kalau tak you murtad..”it was the male’s voice.

Aku terkasima, speechless.

Sunday, November 1, 2009

Let's go 2 IMAN's Graduation Ceremony - UITM's 71st convocation

22nd, THIS most popular gedung ilmu held it's grad. ceremony n it was 4 their learners who finally call a halt to their years of mugging and unremitting assignments. I witnessed flocks of parent congregated at the Dewan Sri Budiman. Swollen with pride... argh, saat bahagiakan..?





Fitrina took 2 days MC nk sme2 celebrate momen brsejarah adik dia. Tipikal akak sulongkan? Boboy yg eldest, terikat dgn tugas yg gabisa[pinjam dialek kang Dden kita he heh] d tunda, sent his melancholic wishes jer. Sayang, sayang jugak tp. tugas ttp prioriti.

Two chaps above were very remarkable students somehow, both parents gagal hadir kerna urusan yg gabisa d sanggah. Iman kte, jdlaa mk angkat momentarily utk dOrg so..I let'em enterfrm kat sini. Xpelaa..nampak pun mcm knk2 baik- ha ha

Tuesday, September 29, 2009

Salam Lebaran fr me n the kids[ r dey still children.? Wonder..!]






























D original post ter'evicted' n banished nowhere 2 be found..so I copied this fr a little segment or rather, scrap..left by the memory lane side..






Unlike the typical blissful Raya as usual without their beloved dad around...besalaa.









But albeit the nonexistence f that particular element - the children did cope a boisterous n cheerful Raya.
Somewhat managed to yank out all the old nostalgic sentiment bla..bla..bla..

D weird side was..pra n pasca Raya ney..body anatomy aku, boboy dan iman already chasing most of the wardrobe content..fuuh sdeh.. aku daa lebih 60 kg..eldest son lbeh lg..Iman tmbh menggebu - Thanx to the selected chows of high calory foodstuffs yg kte org consumed sblom n lpas posa..menyesal - Ikut nafsu badan terus lesu..












Sunday, September 13, 2009

Haruskah aku berkarya lagi.. malasnyer..

Laziness is so overpowering. Tensed? Yup. Eldest son is getting married. Another son is far across the sea. Two daughters are maturing and never satisfy with their achievement n these 2 ears f mine aint capable of conceiving anything - anymore.
Tadi aku suka2 bkak MPH bestsellers dan ironinya, bertepatan hari ney 13hb, novel Kalimah Jiwa plak berada d carta ke 13. Kalau mat saleh daa menggigil takut..most of them are paranoid dgn angka 13!
Sometimes this chest starts promoting little pain. Very faint but..surely scaring. N headaches - it's a common cliche already. I heard a lot 'bout shock n it was so terrifying.
Eventhou shock may refer to few diff. condition but goodness knows.... what I mean is, 'that' serious condition - followed by sudden drop in blood pressure. Tol tak? Then this will be followed by harsh pain coz of d emotional strain. Konon kata, the plasma menerobos keluar dari dinding kapilari dan mendap ke tisu. Daa berpluh thun blaja psl 2, betul ke? Bende2 ni merendahkn tekanan darah . And the devoted heart f our's which try to overcome this by beating faster ends up with weakening heartbeat coz it does not receive ample blood. Kulit mula rasa sejuk and clammy, perspires tak henti2. Peparu dan ginjal fail to get rid of wastes properly. Dan bahan yg sepatutnya mengalami perkumuhan ni mula meracun. Hal ni dan lack of oxygen akan menyebabkan kematian tiba-tiba kalau X sempat d rawat.
Takutnya.. really scary and bloodcurdling. I won't force myself to write anymore coz writing won't be a commitment unless if you are really up to it. Tak semestinya when ur head is oveflowed wth ideas, semuanya mesti d terjemahkan k dlm bentuk mnskrp. Bley je simpan n publish them when you really set your heart 2 write. You have to enjoy writing 2 produce a good novel. I've done that with Sentuhan Cinta and I'm sure many appreciated d novel. Kalimah Jiwa d tlis kerna satu misi utk menyedarkn certain golongan dan Ku Mohon Kasih terluah kerna d satu kesempatan, I've witnessed few Kelantanese suffered greatly when their pasangan from other state left them in agony. Some were abandoned with one or three kids and left without a penny to survive. Sdehnya..ada yg merana sakit jiwa bler psgn hdup kembali k tempat asal to settle back with their first wife yg tak tau menau pun tntg prkhwnn bru hubby mereka yg plang dgn muka tak bersalah.
Hmm.. nantilah. Aku akan berkarya lagi..bila tiada tekanan. Menulis sambil menjiwai setiap plot yg terhasil dgn penuh komitmen dan kerelaan.. Supaya Moon trsyg tak pitam melihat manuskrp yg tunggang langgang..

Sunday, August 23, 2009

SOMETHING IS WRONG SOMEWHERE...Terribly wrong...amiss..

D's nothing more intimidating than when a novelist is hooked up wth this penyakit called malas menulis. And this feeling seems to be steadily rising [me]. Two month I quit clicking d microsoft word..n funny though I can't find even d slightest reason 4 such unconstructive attitude - why! Aduz..Have you ever wondered why few writers sometimes feels they're working in a vacuum in front f their PCs or laptops? Not writer's block as my sis Rosiah theorized. But just lazy.. merely lazy..And this teruk feeling that ur accomplishment go clunk..? How u wish to smack or spank any penulis who comes up and mutter with pride  the phrase like..'I tak boleh kalau tak menulis satu hari'. Bukan cemburukan dedikasi mereka..But just yearning to be among them.  To sideswipe this unenthusiastic and uncooperative 'inner you' is not easy.
Tiba-tiba..teringat pula yg aku ni berzodiak Gemini. Errmm.. ada harapan sembuh dari penykt neyh..
Born under this sign. is awesome since there are  two sides in every Gemini woman. Superficial or inconsistent. Sometimes may be lively and yet another part of us can be nervy. Unable to commit to anything constant n continuous. Tp boleh percaya ke..Ini bkn ramalan tp random search or survey  about the behaviour buat  mereka yg lahir dlm certain-certain month. Sebenarnya kurang baik  sikap begini I admit so ..kenalah  juga menongkah arus and try to place urself in d '5 percent' category. Bt at this specific moment..tunggu dululah..Cuba  belajar ubah sikap..

Wednesday, August 12, 2009

Menyamar sekali sekala

Kak Ipar kte, tlg blikn Kalimah Jiwa, nak hadiahkn pd sorg cikgu 2. Akak kte blilh sndri, buat malu jer pnlis bli bku sendri. {macamlh awk 2 org knl sgt..heheh}
Lalu akk pn brcdg k JJ. Pki sun glasses, posing brbza dr slalu.[Slalu slekeh jer dgn blaus n jeans- daa tua pn pki jeans lg] Dgr citer kt JJ bku 2 msih trpamer as bestsellers. Belek punyer belek, dtg bbrp pmbli n trus ngkt nvl 2. Tahan mrka n pura2 tnyer.
Best ke..? Kalo best nk bli. Mrka buat thumb up. Ranumnyer hati.
Tp bler slh sorg mengaku, "Bli nvl ni..psl daa muak dgn title2 cinta ney - stdk2nyer bku ni x de prktaan tu.." Terkesima beta.
Another one ckp - "bku Haiza Njw sblm ni sdap jugak, Ku Mohon Kasih. Br prasan bku author ney xda prktaan cinta." Aduhai.. itu jer ke sebabnyer..?
Aku melingas ke sekeliling n ada Sentuhan Cinta. 'CINTA...!!!' Aduuh.. cabut lagi baik! Tk snggup dengar komen strusnyer..

Monday, August 10, 2009

Yng bercat merah mengepung bebi dibwh d yakini makam Abi Waqas jga pintu masuk k makam. Di bawah, dipercayai makam sahabatnya - wallahualam





Sabar bebi.. tggu ur bro kt UPM 2 selesai brglut dgn segala mcm haiwan 2. Lps dia grad..bebi ad be...be...rp thn lg nk mrse konvo ney.. x sumer bley lompat cam Adi Putra!
Doakn usia ibu pnjg utk trut mrsai detik gemilang itu..aduhai - anak-anakku, 'buah hatiku!'

Sunday, August 9, 2009

Konvo anak k 2 Fitrin


Rami parents kesat air mata mrka mse ni. As 4 me - takde laa ter emo atau apa2. Biasa2 aje. Janji ank da capai matlamat pengajiannye. 2 pn dia bsing nk smbg master.
Tp kala I mmandu k S. Alam anta Iman plang k premis kdiamannye, I dpt sms dr Fitrin. Dia tak pulang krn stayed bck d kolej ada unsettled  biz.
Mesej 2 lbh krg bunyi gini 'Ibu..t.kasih krn support Ina smpi konvo..' aduhai -sshnye nk kontrol macho dpn ank2 yg lain. Tetapi  saat aku sedang menaip ni..lruhlaa airmataku..brlmba sebak memenuhi relung hati. Lantas terkenang arwah - yg selalu bangga dengan anak2nya. Akk psti dia akan lebih sebak daripada kak Haiza skrg. At last anakku...  You made it!



Saturday, July 18, 2009

PESANAN BUAT WANITA..ISTERI..

Hendaklah kamu bertanya pd dirimu dan jwblh dgn akal yg jernih

1] adakah kamu tahu yang kamu akan berpergian [alam barzakh] dan takkan kembali? Sudahkah kamu mbuat persiapan untuknya?

2] sudhkah kamu bekalkan diri kamu di dunia fana ini dgn amal yg soleh utk mnjawab soalan2 dlm kubur kelak?

3] Brpkah usiamu saat ini? Dan brp lama lg kamu akn hidup? Adakah kamu sedar bhw setiap permulaan itu pst ada kesudahan, dan kesudahan itu adalah neraka atau syurga..?

4] adakah kamu prnh mbayangkan ketika malaikat sakratul maut turun dari langit utk mencabut ruhmu dan kamu ketika itu dlm keadaan tidak lalai atau..lupa????? Yg mana satu...!

5] adakah kamu prnh mbayangkan saat-saat akhir dlm hidupmu, ketika kamu berpisah dr klrga, anak2, kekasih dan para kerabat?

Itulah kematian dgn masa-masa sulit mnjelang kdtgnnya berserta penderitaannya. Aduhai.. itulah kematian..duhai anda semua. Itulah kematian..ia akan datang pd kita tidak kira masa. Bersedialah..
Setelah roh terpisah dr raga, kita akan dibawa utk dimandi dan dikafankan. Orang-orang yang membawa kita menuju ruang untuk disolatkan. Selanjutnya jenazah kita akan dipanggul di atas bahu beberapa orang lelaki. Ke mana..? Ke mana kita akan dibawa? Kita akan dihantar ke kubur. Persinggahan seblm akhirat yg hakikat. Boleh jadi kubur itu merupakan taman-taman syurga, atau sebuah jurang dari jurang-jurang neraka.. Ya Allah..ampunilah kami, kami amat takut akan api nurakamu. Tapi Engkau Ya Ghafur..amat suka mengampunkan hamba-hambaMU. [hadiah utk Nik yg sgt gemar berpesan]

Wednesday, July 15, 2009

KALIMAH JIWA 10 TEN DI PESTA BUKU ALAF 21

TOP 10 JUALAN
PESTA BUKU ALAF 21


TOP 10 NOVEL PENULIS/SELENGGARA
1. Ilham Hati Damya Hanna
2. Hanya Dia Tahu Aleya Aneesa
3. Jawapan Yang Pasti Eka Fahara
4. Sungguh Aku Cinta Anis Ayuni
5. Kalimah Jiwa Haiza Najwa
6. Cuma Dia Norzailina Nordin
7. Ceritera Rindu Leeya Myra
8. Cinta Dua Jiwa Rania Firdaus
9. Syurga Di Hati Fatin Nabila
10. Syair Cinta Intan Arnida



sila ke http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/pestabuku%20&%20pameran/pestabukuaaf_jun09/top10.html

Saturday, May 30, 2009

Kalimah Jiwa



Sinopsis:

IFLIANY sama sekali tidak menduga, suami sendiri sanggup mengurung dan melacurkannya. Air mata tidak henti merawat luka di hati. Setiap hari dia menadah tangan, semoga neraka dunia itu bukan tempat untuk dia selama-lamanya.

Doanya termakbul... dia diselamatkan oleh Naqlis. Pemuda itu bagai menyuluh sinar bahagia untuknya, menjirus bersih noda di seluruh tubuhnya. Status lelaki itu sebagai peguam melayakkan Ifl iany mendapat pembelaan. Kedurjanaan Fahren, si suami wajib dihukum!

Namun, laporan pemeriksaan doktor sungguh memeranjatkan. Ifl iany masih dara! Lantaran itu, apa bukti dia seorang pelacur? Dan apa pula tindakan Naqlis untuk mendakwa Fahren?

Anak Bongsu dan Kakak Ipar, Masnah

Friday, May 15, 2009

Wednesday, May 13, 2009

KOLEKSI HAIZA NAJWA


KETIKA DI MASJID HUAISHENG


Kak Haiza ke Guangzhou berdua saja dengan anak bongsu yang kak Haiza panggil baby. Semua disebabkan novel ini. Novel Kalimah Jiwa. Kisah percintaan siswi UPM yang dipenjara dan dilacurkan oleh suaminya selama 1001 malam. Di malam ke 1001, dia diselamatkan dan dilarikan oleh sepupu suaminya yang bernama Naqlis. Mereka berkahwin setelah mahkamah keadilan memenjarakan bekas suami Ifliany setelah sabit kesalahannya.
Sempena detik bersejarah ' SERIBU SATU MALAM' itulah maka keduanya berjanji akan datang semula solat di masjid ini padahari ke 1001 mereka diijabkabulkan. Keduanya melafazkan istikrar tersebut ketika berbulan madu di Guangzhou. Sayangnya tercetus pelbagai tragedi sesudah itu.
Kak Haiza terbaca mengenai masjid Guangta yangjuga dikenali sebagai Masjid Huaisheng. Terfikir pula untuk mengaitkan plot cerita dengan masjid ini. Kali pertama, tak sempat merakamnya tapi terjumpa beberapa orang jemaah yang sering ke sana. Lawatan kali kedua terjumpa pula empat pelancong dari Malaysia. Terkejut mereka. Bila tahu kak Haiza datang tidak dengan rombongan. Tapi siapa tau, sukarnya kerana pergi berdua. Pertama komunikasi adalah sehala kerana majoriti orang Canton ni memang miskin Bahasa Inggeris. Tapi mereka sangat ramah dan suka orang Malaysia. Sedihnya famili di Guangdong Province ni hanya dibenarkan memiliki seorang anak. Seronoknya, jalanrayanya tak ada motorbike kerana sudah lima tahun banned, kecuali untuk kegunaan polis dan OKU.
Guess what? Manuskrip novel terbaru kak Haiza bercorak kejiwaan yang begitu sukar untuk diselesaikan, tapi dengan memerap di hotel di Uptown Nine Street hanya beberapa malam, kak Haiza berjaya mencari konklusi ceritanya. Novel ini hanya akan keluar selepas novel Kalimah Jiwa. Selamat membaca duhai pembacaku tersayang. Jugaterima kasih pada Alaf 21 penerbit No I di nubari kak Haiza.

KETIKA DI GUANGZHOU

Er Sha Island atau Zhujiang New City merupakn koloni para jutawan, dataran ini pn sbnrnya dilrg diinjaki, tp tourist d maafkn skdar peleseran tebingan sj. Slps jam 6, bleylaa berseronok br'cruise' spnjg Pearl River ney. To tell U d truth - x mane srnoknyer brcuti tmpt ney. Nk ke Macau? 2 jam jer naik Van dr sini..Tp x 'sui..' ker sepupu sinonim monte carlo tuuh?














Sungai latar foto-foto di atas adalah Pearl River iaitu antara 4 sungai terbesar di China iaitu Yangtze River, Yellow River[Hwang Ho], Black Dragon River dan river ini yang dikenali sebagai Pearl River. Tapi kalau nak lepak untuk bercuti, lebih baik ke Beijing atau Xinjiang, kerana Guangzhou ni semak dengan hutan batu. Kadangkala ada puting beliung pulak. Jadi faham-fahamlah.. Sian baby, orang-orang di Guangzhou ramai tanya, bapa baby ada darah Cina ke..? he..he..