Saturday, July 18, 2009

PESANAN BUAT WANITA..ISTERI..

Hendaklah kamu bertanya pd dirimu dan jwblh dgn akal yg jernih

1] adakah kamu tahu yang kamu akan berpergian [alam barzakh] dan takkan kembali? Sudahkah kamu mbuat persiapan untuknya?

2] sudhkah kamu bekalkan diri kamu di dunia fana ini dgn amal yg soleh utk mnjawab soalan2 dlm kubur kelak?

3] Brpkah usiamu saat ini? Dan brp lama lg kamu akn hidup? Adakah kamu sedar bhw setiap permulaan itu pst ada kesudahan, dan kesudahan itu adalah neraka atau syurga..?

4] adakah kamu prnh mbayangkan ketika malaikat sakratul maut turun dari langit utk mencabut ruhmu dan kamu ketika itu dlm keadaan tidak lalai atau..lupa????? Yg mana satu...!

5] adakah kamu prnh mbayangkan saat-saat akhir dlm hidupmu, ketika kamu berpisah dr klrga, anak2, kekasih dan para kerabat?

Itulah kematian dgn masa-masa sulit mnjelang kdtgnnya berserta penderitaannya. Aduhai.. itulah kematian..duhai anda semua. Itulah kematian..ia akan datang pd kita tidak kira masa. Bersedialah..
Setelah roh terpisah dr raga, kita akan dibawa utk dimandi dan dikafankan. Orang-orang yang membawa kita menuju ruang untuk disolatkan. Selanjutnya jenazah kita akan dipanggul di atas bahu beberapa orang lelaki. Ke mana..? Ke mana kita akan dibawa? Kita akan dihantar ke kubur. Persinggahan seblm akhirat yg hakikat. Boleh jadi kubur itu merupakan taman-taman syurga, atau sebuah jurang dari jurang-jurang neraka.. Ya Allah..ampunilah kami, kami amat takut akan api nurakamu. Tapi Engkau Ya Ghafur..amat suka mengampunkan hamba-hambaMU. [hadiah utk Nik yg sgt gemar berpesan]

Wednesday, July 15, 2009

KALIMAH JIWA 10 TEN DI PESTA BUKU ALAF 21

TOP 10 JUALAN
PESTA BUKU ALAF 21


TOP 10 NOVEL PENULIS/SELENGGARA
1. Ilham Hati Damya Hanna
2. Hanya Dia Tahu Aleya Aneesa
3. Jawapan Yang Pasti Eka Fahara
4. Sungguh Aku Cinta Anis Ayuni
5. Kalimah Jiwa Haiza Najwa
6. Cuma Dia Norzailina Nordin
7. Ceritera Rindu Leeya Myra
8. Cinta Dua Jiwa Rania Firdaus
9. Syurga Di Hati Fatin Nabila
10. Syair Cinta Intan Arnidasila ke http://www.alaf21.com.my/buletin_isnin/pestabuku%20&%20pameran/pestabukuaaf_jun09/top10.html